10 januari 2016

Veckans tomtesteg #57

Efter flera dagars dygnetruntorganisation av mina mål för året så har det hänt grejer! Alltså ni skulle bara veta hur galen jag blir när jag gräver ned mig i ett projekt som är både roligt, utmanande och värdefullt! Det är nästan pinsamt att erkänna, men jag har alltså hängt upp fem stora skissark på väggen med 123+ smålappar i olika färger med mål och action points. Herregud vad effektivt det är att ha överblick och kunna flytta lappar när de är klara! Det handlar naturligtvis inte om oåtervinningsbara postitlappar, utan klippta färgade papper som jag fortfarande har i mängder och som behöver användas till något vettigt så att jag kan minska samlingarna (:
 • Huvudnyheten för den första veckan 2016 är att jag äntligen har blivit med kompost! Wiho! Nu är det färdigforskat, färdigväntat och färdigfegat! Efter mycket MYCKET om och men blev det två hinkar med kran, en liten flaska EM-1 och en liten flaska melass från bokashi.se. Jag är inte speciellt nöjd med mängden sprillans ny plast, men efter 18+ forskningsmånader får det vara så, och kompost-, jord-, och balkongodlingsexperimenten kommer nog få mycket plats här under våren och sommaren! :)

  Fördelarna kommer förhoppningsvis slåss om uppmärksamheten: ingen soppåse och därmed inga* sopor skickade till förbränning, egen superjord och ännu bättre näring, glada krukväxter och med lite tur och skicklighet en prunkande balkong i sommar med en del kryddor och grönsaker som resultat. Jag räknar inte med att behöva köpa något speciellt utöver fröer, och det första projektet blir att brygga EM-A i den julmustflaska (första PET-flaskan på över ett år..?) gästerna tjatade till sig över jul.
 • Jag undrar verkligen om det är nödvändigt att punga ut 369 kr/mån för internet... faktum är att jag inbillar mig att den faktiska hastigheten suger, speciellt som det verkar gå snabbare med mobilen som hotspot (!). Kan hända blir det billigare (och snabbare) att betala för eventuellt dataöverskott på jobbmobilen istället. Nog för att jag ibland går helt haywire och tittar på en hel serie i ett svep (ugh...), men det vill jag ju egenligen inte.

  Att begränsa internettillgången är nog enda sättet att råda bot på det beteendet! Jag kan inte tänka mig att det går åt speciellt mycket till vettiga användningsområden, och jag vill gärna minska sittandet vid datorn. Här om dagen installerade jag därför Networx för att se hur mycket jag faktiskt använder, så nu är det bara att vänta och se!
 • Jag har även börjat mäta mobilanvändningen med RescueTime, och det ska bli jättespännande att se vad den spottar ur sig! Än så länge går det bättre än jag hade förväntat mig, men vi får se vad som händer efter semestern.
 • I samma anda av ordning och datainsamling så har jag även färdigställt inventeringen, uppdelad på permanent/förbrukningsvara och förvaringsplats. Samma Excelbok har synkats med de in- och utlistor jag startade våren 2014, så nu har jag siffror på allt, och kan även börja följa vad som händer när det gäller förbrukningsvaror på ett tydligare sätt. Jag har även märkt att det blir lättare att rensa när jag ser exakt vad som finns utan att behöva titta på den faktiska saken... kanske en idé för de som kämpar mot sin retroaktiva shoppingångest? :) 
Det kanske låter som att allt det här är onödigt fluff som tar extremt mycket tid, men jag älskar att organisera saker, och det här året kommer nog bli mer produktivt än något tidigare år - bara det att den här gången handlar det mest om min och planetens hälsa och välbefinnande (rutiner, Zero Waste, frisk luft, rörelse och dagsljus, värdeskapande aktiviteter, etc.), och mindre om sådant jag ändå måste göra eller socialt högt värderade milstolpar som examen, shopping och karriärhets. Karriärutvecklingen kommer av sig självt i och med den personliga utvecklingen, ända ned till att trimma mina Excelskills i samband med inventeringar och ekonomikoll, speciellt nu när jag kan börja titta lite på faktisk statistik. Business Intelligence på personlig nivå... eh, Personal Intelligence..? Haha, jag är en datanörd (inte nödvändigtvis datornörd) och det står jag för! ;)

Jag motstod frestelsen att ha en separat lappkategori för betalt arbete, och skapade istället en för värdeskapande aktiviteter, som inkluderar både mitt heltidsarbete som konsult, deltidsarbete som mentor, välgörenhetsarbete av olika slag, och alla övriga skapande aktiviteter som handarbete, skrivande, sociala aktiviteter, och liknande. Att helt separera heltidsarbetet från resten av livet verkar smått absurt, även om jag förstår att de som inte tycker om sina arbeten gärna gör det och ibland måste göra det för att överhuvudtaget ta sig igenom sin vardag (känner några sådana personer). Jag försöker snarare se på allt jag skapar som en helhet, och fokusera på att maximera de positiva delarna genom att medvetet minimiera de mindre roliga delarna inom varje sådan aktivitet.


*"Inga" sopor stämmer inte riktigt, såhär efter drygt sex månader verkar det som att jag fortfarande producerar ungefär 2 liter sopor om året. Med "sopor" menar jag sådana som inte kan komposteras eller återvinnas, och att minska återvinningen är en pågående utmaning som jag kommer fortsätta tackla i år.

2 kommentarer:

 1. Förresten, har du några tips på hur man kan gå tillväga för att strukturera upp sånt här? Alltså ska man börja med att fundera vad man vill/behöver ändra på, och sedan sätta de sakerna i kategorier, eller ska man göra tvärtom (skapa kategorier först)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt bästa tips är att börja med vad man vill åstadkomma - bara skriv ned allt du kommer på helt fritt och utan filter eller värderingar.

   Det här är första gången jag börjar med de små sakerna och sedan ordnar upp dem för att få överblick, och för egen del så gjorde det att saker som aldrig riktigt passat in i något övergripande mål eller kategori fick vara med. Det låter logiskt såhär i efterhand, för annars begränsar man sig mer eller mindre omedvetet till de kategorier man satt upp :) Vissa saker tillhör nu flera kategorier eller kanske ingen alls, men de är ju lika viktiga ändå! :)

   Radera