08 januari 2016

Ordning i förändringsdjungeln och Return of the Tomtesteg

I all ärlighet så har jag slarvat med förändringarna den senaste tiden. Blivit lite lat och låtit jobb och småkrämpor ta alldeles för stor plats både fysiskt och mentalt. Slarvat med maten, inte druckit tillräckligt med vatten, motionen har bestått av raska promenader till och från tunnelbanan, ofta med en överhängande känsla av bråttom... Nej vet ni vad, såhär kan vi inte ha det!

Egentligen är det väldigt enkelt - riktigt dåliga dagar är sådana där jag fastnar framför skärmar av olika slag, tittar på TV, sitter för mycket (ofta med urusel hållning), äter dåligt och/eller får i mig för mycket socker eller koffein, sover för mycket eller för lite, och knappt får någon frisk luft. Det verkar ju så självklart vad det är som fattas, eller hur? Ändå är det så svårt att leva som man lär.

De bästa dagarna är de där jag sover lagom länge och på rätt tider, äter en lagom mängd mat på lagom tider, får mer än en timmes dagsljus och frisk luft, simmar, yogar och/eller promenerar, sätter upp rimliga mål för dagen som jag vet att jag hinner med, kommer ihåg att ta små andningspauser och generellt lyckas skapa något av värde för mig själv och andra. Hur svårt får det lov att vara?

Det borde inte vara speciellt komplicerat, jag vet ju precis vad jag behöver för att må bra. Jag tycker själv att det är helt ologiskt hur bra vi är på att sabba för oss själva - ur ett evolutionsperspektiv så skulle jag inte ha överlevt speciellt länge om min hjärna fick göra som den ville! Den är allt bra dum ibland, nu när vi sällan befinner oss i livsfara eller är beroende av sötsaker för vår överlevnad.

Jag är mitt uppe i att sammanfatta året som gått och komma överens med mig själv om vad jag vill uppnå under 2016. I början av förra året var jag så inne i studier och andra stora milstolpar... lite fast i väntrummet på något sätt, vilket reflekterades tydligt i mina mål för 2015. Jag hade svårt att se förbi examen, bostad och jobb. Ett fantastiskt jobb landade jag i maj, efter 261 intresseanmälningar fick jag ett (förstahands)korttidskontrakt på fyra år med bra hyra och ännu bättre läge. Några dagars intensivt rapportskrivande och en liten demo på det så är examen också fixad!

Jag började nosa på djupare koncept som lycka och enkelhet, men det var svårt att se skogen för alla studieträd. Jag hade ingen aning om vad jag ville göra eller vad som skulle hända, eller ens om jag skulle kunna syssla med något jag tycker är intressant. Det där underliggande högre syftet med varför jag gör det jag gör är fortfarande inte speciellt självklart, och där finns det mycket djup att utforska.

Men just nu räcker det med att det är spännande, utvecklande och en rejäl mental och social utmaning där jag får bevisa för mig själv att jag kan. Där jag liksom är tvungen att raskt kliva förbi det där lilla rädda försiktiga jag som jag trodde jag var. Det har visat sig vara en ynklig liten låda jag förpassade mig själv till, där jag förminskade både mig själv och mina medmänniskor och var rädd för det mesta av ingen anledning alls.

Inte så att mina mål för 2015 var dåliga mål, och de flesta kommer kvarstå i någon form, men metoden med vilken jag försökte uppnå dem lämnade mycket att önska. Det räcker inte med att säga att man vill uppnå något stort och fluffigt definierat mål. Samtidigt vet jag av erfarenhet att jag slår bakut om jag sätter upp för strikta ramar för mig själv. Nej, jag tror mer på någon form av vecko- eller månadsutmaningar här på bloggen. Lära mig att ta bättre hand om mig själv, ett tomtesteg i taget. Jag vet vad jag vill göra, men att bygga in allt det i vardagen har visat sig mer komplicerat än jag först trodde.

Jag kan inte uppnå Zero Waste som i ett trollslag, men med små medvetna handlingar och beteendeförändringar har jag kommit en bra bit på vägen. Samma sak med det här - jag kan inte förvänta mig att jag helt plötsligt ska sova och äta perfekt, aldrig stressa eller alltid vara på gott humör, men jag kan förändra mitt beteende till det bättre om jag definierar och planerar in små steg att ta på vägen dit. Just nu skulle jag helst av allt kolla på andra säsongen av Fröken Frimans krig (igen) och inbillar mig att jag kan ta viktiga beslut om min egen framtid samtidigt. Jo pyttsan! Egentligen borde jag yoga, meditera och sova, vakna utvilad imorgon bitti och skriva ned mina mål till en stadig frukost innan jag ger mig ut på en långpromenad i den vita fluffiga världen utanför dörren!


Så istället för att koka ned allt till ett tiotal mål (utan definierad plan för hur de ska uppnås) så har jag skrivit ned allt jag kunde komma på över flera dagar, synkat med alla andra anteckningar jag redan hade, och resultatet är 123 små lappar i 8 olika färger efter förbättringsområde som hängts upp på en vägg vid skrivbordet. Se det lite som Kanban, och jag har redan avslutat 14 stycken! Ingenting är för litet för att skrivas ned, för det är enda sättet att komma ihåg och implementera det man vill. Det kommer bli månadsutmaningar och tomtesteg och jag kickstartade året med att lösa kompost en gång för alla! :)

Nog för att jag har varit vaken dygnet runt de senaste dagarna (som alltid när jag fastnar i mina favoritprojekt), men det här känns som början på ett bra system för att hålla reda på allt jag vill göra, och förhindra att jag fastnar framför datorn i timmar utan plan, eller någonsin blir uttråkad igen! Just nu är jag rätt slutkörd men nöjd, och så snart jag sovit ikapp lite och kan börja gå upp vid en normal tid igen så kommer jag vara effektivare än någonsin! :) Motivationen är skyhög vad gäller Zero Waste:andet, fortsatt rensande (inventeringen är nu komplett, uppdelad på rum och förvaringsplats, inklusive mat och IN/UT sedan 2014), förenkling och inkörning av vardagsrutinerna, och eliminerande av allt som jag är missnöjd med så det blir mer plats över för det som faktiskt betyder något :)

4 kommentarer:

 1. Alltså jag ÄLSKAR ju det här färgglada lapp-systemet! Har en del som jag måste strukturera upp i mitt liv och jag blev så inspirerad av din lappgrej att jag blev sugen på att göra nåt liknande... Vi får se! :) Jag är lite nyfiken på vad du har för kategorier. Kan du inte ge ett exempel, om det inte är för privat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att kunna inspirera! Haha, det är lite pinsamt att erkänna att det är sånt här jag gör när jag är vaken dygnet runt på semestern, men jag lär mig att acceptera mina små egenheter mer och mer :)

   Jag började med att skriva ned allt jag kunde komma på som jag ville åstadkomma, formulerade om till en eller flera action points (*hur* jag faktiskt ska uppnå målen, det har jag aldrig haft förut och resultatet har blivit därefter), och försökte sedan gruppera dem i kategorier. Zero Waste är den största (orange), kanske just för att det är enkelt att specificera rent praktiskt vad jag behöver göra. Saker som "vanor och rutiner" (grön) är mer praktiskt svårdefinierat.

   Just nu har jag följande 8 kategorier:

   * Examen
   * Rutiner och vanor
   * Fokus (lugn/koncentrationsförmåga/tålamod)
   * Hälsa
   * Kunskap
   * Zero Waste
   * Värdeskapande
   * Ekonomi

   Utöver dessa har jag 9 månadsutmaningar som på ett eller annat sätt är kopplade till lapparna, där kaffedrickandet är den första.

   Jag har hängt upp ytterligare ett skissark dit jag flyttar de lappar som jag vill fokusera på den närmaste tiden. Ingenting har egentliga deadlines, men det blir lättare att undvika total handlingsförlamning om man väljer några åt gången - det blev ju rätt många! Jag har överhuvudtaget inte lovat mig själv att alla ska bli färdiga i år, utan vi får helt enkelt se hur långt jag hinner :) Jag fick ju äntligen tummen ur och skaffade kompost, bara det en stor vinst med hela lappexperimentet!

   Känner att det drar iväg redan här... kanske borde bli några inlägg om lite mer detaljer istället om det skulle vara intressant? :)

   Radera
 2. Jag tycker att du stolt ska embracea dig själv helt och hållet! :)

  Så himla smart att ha ett till papper att sätta "fokuslapparna" på! Kan ju lätt kännas oöverstigligt annars. Har två garderobsdörrar i mitt mycket stökiga pysselrum (ja, rensning pågår) där jag har tänkt sätta upp ett liknande system. Så sjukt smart alltså!

  Tycker absolut att du ska skriva fler inlägg om detta (om du själv känner för det alltså) för det är bergis fler än jag som TÖRSTAR efter sån här information. Jag är så jävla tacksam över att du delar med dig av detta GRATIS, för ärligt talat; du skulle kunna bli skitrik på det här om du börjar ta betalt för informationen.

  PS. Jag sitter alltså i detta nu och skriver anteckningar om ditt tillvägagångssätt så att jag kan göra något liknande! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)

   Garderobsdörrar låter som ett bra alternativ! Jag funderade på att köpa en megaanslagstavla först, men som tur är så tänkte jag ett varv till och använde det jag hade hemma istället ;)

   Kul att det kommer till nytta, det finns otaliga företag och författare och andra som har studerat och föreläst och skrivit om effektivitet, mål, projektmetodik och annat i evigheter, jag har bara läst och praktiserat en hel del projektledning, organisationsteori och utvecklingsmetodik. Oftast handlar det om hela organisationer, men det går ju lika bra att implementera på personlig nivå :)

   Lycka till!

   Radera