12 januari 2016

Månadens utmaning: en kopp kaffe per dag

Förra året började jag att begränsa kaffekonsumtionen på riktigt med en termos per dag hemifrån och totalstopp på kaffemaskinen på jobbet. Jag har aldrig varit så pigg på eftermiddagarna eftersom bristen på kaffe gjorde att jag drack mer vatten! Nu tar jag ytterligare ett kliv och testar att bara dricka en kopp* på morgonen och sedan hålla mig till vatten och grönt te resten av dagen. Presskaffe gör sig inte speciellt bra i termos, och jag tänker att det kan bli en extra motivation att gå upp i tid på morgonen - gör jag inte det så får jag helt enkelt inget kaffe den dagen.

Jag vet av erfarenhet att jag får abstinenshuvudvärk om jag inte får i mig åtminstone två klunkar kaffe varje dag, men i förlängningen hoppas jag kunna dra ned ännu mer. Jag brukade tycka att kaffe var jätteäckligt, så det är verkligen något jag lärt mig att tycka om. Hösten 2009 drack jag bara vaniljlatte, sedan vanlig latte med socker, latte utan socker, kaffe med socker och mjölk, kaffe med mjölk, och nu svart kaffe. Men man kan ju undra varför jag ska dricka kaffe överhuvudtaget? Jag lärde mig för att jag trodde att det var "vuxet", men nu verkar det hela ganska absurt.

Trött är jag uppenbarligen för att jag sover dåligt eller är uttorkad, och jag har aldrig märkt någon skillnad i pigghet som kan härledas till kaffedrickande. Snarare har det varit en social grej, något att göra, och lite som en varm snuttefilt - något att hålla i och pilla med när det blir lite obekväm eller uttråkad stämning. Sedan ska vi inte sticka under stol med att kaffe är dyrt även om man tar med hemifrån, och det är en rätt så miljövidrig produkt även om man köper eko/reko/Fairtrade/etc., speciellt för oss som bor i Sverige.

Såhär 11 dagar in har det gått väldigt bra, men vi får se hur det blir resten av månaden nu när julens långledighet är slut!


*En "kopp" i det här fallet är en liten mugg på ca 2 dl, alltså inte det faktiska måttet kaffekopp på 1,5 dl.

4 kommentarer:

 1. Shit vad duktig du är! :D Dricker inte kaffe själv och det gör att jag märker väldigt tydligt vilken institution det är i samhället. Man får liksom inte ogilla kaffe. Och även om det ger en magproblem SKA man dricka det. Seriöst WHAT?! Jag har inget emot om folk dricker kaffe (och jag tycker själv om godisar och kakor med kaffesmak) men just det här att det liksom ska prackas på en...suck! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Imorse var det svårt, gick upp för sent så det har jag fått lida för idag, men jag klarade det :)

   Visst är kaffe en institution i vårt samhälle - det var enda anledningen till att jag lärde mig dricka det till att börja med! Såhär i efterhand låter inte det som någon bra anledning... ;) Det är rentav komiskt hur helig kaffemaskinen är på svenska arbetsplatser, speciellt med tanke på att det kaffet oftast är vidrigt. I måttliga mängder ska det ju vara rätt bra, och egentligen ser jag inget egensyfte i att sluta helt nu när jag tycker om det, bara jag inte är beroende av en liter om dagen ;)

   På alla arbetsplatser jag har kommit i kontakt med har det funnits ett litet men starkt lag av tedrickare, och på mitt nuvarande arbete har vi säkert 25 sorters te om inte fler :)

   Radera
  2. Jublar inombords när jag läser om hur många tesorter ni har på jobbet! :D Underbart ju! Och ja, what's up with the automatkaffe??? Säger nånting om hur starkt beroendet måste vara i vissa fall, haha (OBS jag dömer verkligen ingen). Jag förstår verkligen att man kan behöva vissa grejer för att kunna starta dagen (jag har en teori som går ut på att det har mycket med ritualer att göra...).

   Radera
  3. Japp, en tedrickares paradis! På min förra arbetsplats hade jag en egen tekula och en påse löste, det funkade också bra. Speciellt som jag numera försöker undvika tepåsar eftersom de ger upphov till en del skräp :)

   Efter mina egna experiment så skulle jag vilja säga att det bara är en vana för de flesta, något att göra när man tar en paus på jobbet liksom. Jag tror absolut att det finns de som upplever att de blir piggare, och en del som tror att de blir det tillräckligt för att motivera det hela... jag brukade också tro att jag drack kaffe för att bli pigg, men så är uppenbarligen inte fallet. Ritualer och vanor är starka drivkrafter, för ett år sedan köpte jag fortfarande kaffe ute 3-4 ggr/dag...

   Radera