27 mars 2015

När nyfikenheten tar överhanden

 

Jag gillar att mäta saker. Ibland under rensningarna har det känts rätt så meningslöst att lista och räkna varenda liten sak, men nu är jag tacksam att jag inte gav upp, för det är rätt trevligt att kunna se tillbaka på detaljerna, speciellt som jag glömt bort det mesta. Förra året när jag sprang som mest var GPS-klockan min bästa kompis som gjorde att jag kunde tävla mot mig själv. Utan den hade det inte alls varit lika kul eller motiverande eller ens möjligt att se framstegen jag gjorde.

Om man vill ändra en vana är första steget att ta reda på hur man beter sig just nu. Men hur gör man om man inte kan mäta ordentligt?

Att minska min energiförbrukning står högst upp på listan när Skräpkollen är till ända, men jag har ingen aning om hur mycket jag använder. Jag kan gissa att det är mindre än medelsvensson. Jag skulle kunna mäta den i antal inkopplade apparater, och jag kan konstatera att jag har slutat använda kaffebryggaren till förmån för vattenkokaren... är det en förbättring? Jag vet att jag mer än halverat tiden jag spenderar i duschen, att jag minst halverat min vattenförbrukning överlag, och värmen är fortfarande helt av med 4 plusgrader ute och det fungerar bra. Kort sagt vet jag att det jag gör nu är bättre än vad jag gjorde förut, men där tar det liksom stopp.

Elen ingår i hyran så jag har ingenting att jämföra med, men jag gissar att jag i framtiden kommer behöva jobba aktivt för att komma ned i samma nivåer som jag ligger på nu med mina två eluttag och 17 kvm.

Är det nu det är okej att köpa en ny elektrisk sak med cellbatterier för att få koll på vad jag kan förbättra ytterligare, eller är det bara ett tecken på att jag fortfarande delvis vill lösa problem med konsumtion? Att en elmätare i sig knappast är miljövänlig, vägs det upp av det potentiella resultatet? Det lär ju bero på hur mycket det visar sig att jag använder, och så vips blev det lite hönan och ägget här också... :)

2 kommentarer:

  1. Jag är också väldigt intresserad av att skaffa mig en elmätare, det känns som att det skulle kunna vara en ordentlig vinst i det, åtminstone hos oss som har bra många fler uttag än två. Se om du kan hitta en begagnad kanske och sälj den vidare när du känner att du fått den koll du vill :)

    SvaraRadera