26 december 2015

Lite bättre värmeljus


Jag debatterade länge och väl med mig själv om jag skulle göra mig av med alla mina värmeljusstakar när beskedet väl kom att det inte skulle gå att återvinna kopparna längre. Jag har en hel samling av Orrefors snöbollar som ger ett så fint sken... speciellt i den eldstad jag just nu har turen att ha i vardagsrummet :) Inte så att jag eldar speciellt många ljus som det är, kanske en tio värmeljus och fyra "vanliga" om året? Men de bidrar verkligen till julstämning och mys såhär i vintermörkret, och jag tänker att de är en bättre myskälla än att köpa exempelvis en ljusslinga i plast som drar el och sedan är hopplös att försöka göra sig av med på ett vettigt sätt när den väl går sönder. Extra ljus är icke att förakta i vårt avlånga land om man ska behålla vinter = mysigt-känslan till april sådär :)

Tycka vad man vill, när jag fick hem höstens rabattkuponger från Åhléns så kunde jag inte hålla mig längre utan köpte två startpaket med återanvändningsbara värmeljus, dvs. fyra koppar och ett antal ljusrefiller. Jag stod och pillade och blängde på dem länge där i sina tjocka plastkartonger, men koppen i sig verkar åtminstone vara gjord av glas, och botten i någon form av aluminium och silikon. Om jag förstår saken rätt så ska botten vara löstagbar för lättare rengöring, så jag har höga förhoppningar om att de ska gå att separera i sina beståndsdelar för återvinning om de mot förmodan skulle gå sönder.

Än så länge har de agerat adventsljusstake i fyra snöbollar på köksbordet med gott resultat!

Uppdatering: Ja, koppen är av glas, och spricker lätt om man inte är väldigt försiktig när man petar bort stearinresterna... oj då. Både glaskopp, silikonring och aluminiumplatta är för övrigt lätta att ta isär. En metallkopp med löstagbar botten hade nog varit bättre, även om den då spridit lite mindre ljus.

2 kommentarer:

  1. Men vänta, har jag missat något om värmeljuskopparna? Trodde att de fortfarande gick att återanvända men att man måste ta dem till en återvinningscentral istf att sopsortera som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte lyckats hitta några raka svar förutom att det nu är upp till varje kommun att samla in dem "på något sätt". Men nog borde de gå som metallskrot så länge man fortsätter dela på koppen och vekesplattan? Om man har möjlighet att ta sig till tippen, vill säga. Jag har sälv inte lyckats klura ut hur det skulle gå till än, och jag vill ändå sluta med så många engångsprodukter som möjligt :)

      Radera