07 augusti 2015

Elektriska experiment: Juni

Vem behöver torkskåp och tumlare (eller ens torkställning) när det finns
galgar, stolar, stegar, gardinstänger, hatthyllor och armstöd :)

Under den första månaden i nya lägenheten använde jag 36 kWh. Även utan tidigare erfarenhet fattar jag att det är extremt lite, men jag var bara hemma i ungefär två veckor och mätaren började ticka 6 juni. Kyl och frys sattes inte igång förrän 15 juni, samma dag som flyttlasset gick och bredbandet flyttades. En trevlig siffra men knappast realistisk i dagsläget, alltså.

Jag har varit hemma under hela juli månad, och för att få något att jämföra med har jag inte gjort några större försök att minska elanvändningen. Jag har tvättat i lägenheten istället för i tvättstugan, bakat och lagat mat, strukit lakan, handdukar och kläder, dammsugit, haft gäster, och datorn har varit igång dygnet runt.

Visserligen drar jag alltid ur mobilladdare och vattenkokare, släcker lampor när de inte används, lufttorkar tvätten och låter maten svalna innan kylning, men i övrigt har jag inte lyft ett finger. Det ska bli spännande att se vad resultatet blir!

Såhär mitt i sommaren går det ju inte åt så mycket lyse, men höstens utmaning kommer bli att försöka hålla mig under julis användning. För att uppnå detta kan jag bland annat...
  • ...byta halogenläslampan till LED (prio ett då den drar hiskeliga mängder och jag tar med mig den när jag flyttar nästa gång).
  • ...byta hall- och kökstaklamporna till LED.
  • ...byta badrums- och kökslysrören till LED.
  • ...tvätta i den gemensamma tvättstugan (fusk ur användningssynpunkt men sparar pengar).
  • ...laga mat och baka i större mängder vid färre tillfällen.
  • ...aldrig ha mer än en lampa tänd åt gången.
  • ...öppna kylskåpsdörren så lite som möjligt. 
  • ...ladda mobilen på jobbet? 0:)
Den förväntade årsförbrukningen baserad på de senaste 12 månaderna för den här lägenheten är 949 kWh. Det hoppas jag absolut kunna slå! Med tanke på kökets nyskick och tidigare hyresgästs kommentarer så har dock mikron använts mest under de månaderna, så jag vet inte om det är ett realistiskt mål. Jag använder spis och ugn flitigare än någonsin! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar