03 mars 2015

Skräp på jobbet och i skolan

Presskaffe till frukost hemma, detta på jobbet. En liten promenad i friska luften när det behövs :)
Te och socker utan förpackning är en återstående utmaning!

Jag är lite tveksam till innehållet i kaffemaskinen. Denna apparat som alla kontorsarbetare dras till likt flugor till de starkt doftande klisterremsorna vi hängde upp i stallet. Uttråkad? Bensträckare? Trött? Gå och hämta valfri varm dryck, gärna med en papperspåse socker i. Speciellt sena eftermiddagar. Förra sommaren lärde jag mig även att när bönorna är slut i maskinen får man koffeinfritt kaffesubstitut. Mums. Mjölkkristaller är säkert inte farliga, men det låter ju inte speciellt aptitretande eller resurssnålt.

Alternativet är te. Typ tio olika sorters te, en hel rad med eleganta teburkar. Fairtrade är de också. Men tepåsar (i plast..!) ger ju upphov till tesump, påse, nit, snöre, lapp och ibland även påse runt om påsen, så att säga. Sen tillkommer pappershanddukarna på toaletten.

Vi använder i alla fall muggar, glas, bestick och tallrikar som diskas dagligen, och det finns både vattenkokare, spis, diskhandduk, disktrasa, diskborste (plast) och handhandduk i köket. Inga plastmuggar, men heller ingen återvinning förutom papper i kopieringsrummet.

Vad göra? Alltså förutom att starta en återvinnings-/zero waste-revolution på kontoret ;)

  • Ta med eget kaffe och en presskanna.
  • Ta med eget löste, tekula och eventuellt socker/honung.
  • Ta med en egen mugg, glas, termos, tallrik, bestick och handduk, allt efter behov.
  • Ta med matlåda i tygpåse eller väska istället för att köpa färdigmat.
  • Ta en promenad utomhus istället för att häva mer kaffe när orkeslösheten smyger fram ur hörnen. Eller yoga, stretcha, ta en tupplur, prata med en kollega, läs en bok, utnyttja vad som finns i underhållningsväg (i mitt fall schack eller pingis)... möjligheterna är oändliga och mer effektiva än kaffemaskinen.
  • Skriv inte ut mer än absolut nödvändigt.
  • Välj stiftpennor och reservoarpennor framför engångspennor. Det finns påfyllningsbara överstryknings- och whiteboardpennor också.
  • Skippa post-it-lapparna, skriv på papperslappar utan klister om du måste. Använd gem om du är rädd att de ska komma bort.
  • Använd (och återanvänd) metallgem istället för häftapparaten.
  • Återvinn skrivarens bläckpatroner.

Läs mer: Zero Waste Home Office, 100 Steps to a Plastic-Free Life

Hur skulle du reagera om du kom till en arbetsplats utan kaffemaskin? Varför ser vi det som någon sorts mänsklig rättighet, allt medan företagen köper in ännu dyrare maskiner och skötseltjänster tills vi snart inte vet vad de innehåller längre (eller hur man rengör och fyller på)? Eller ännu värre, slänger en kapsel för varje liten kopp kaffe! Jag skulle hellre se en vanlig kaffebryggare eller presskannor och en liten motsvarande löneökning... de ger definitivt godare kaffe! Löste, tekulor och större förpackningar socker skulle inte heller vara en omöjlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar