01 oktober 2014

Det stora experimentet - Zero Waste

Det kan vara på sin plats med en liten förklaring av mina "nya" långsiktiga mål. De som är uppmärksamma har kanske lagt märke till den nya sidan Resan mot Zero Waste som poppat upp här ovanför. Jag har refererat till familjen Johnsons blogg Zero Waste Home många gånger, men det kanske inte är alla som tycker det är lika spännande att sträckläsa (och läsa om) den som jag tycker ;)

Målet är alltså noll skräp, och inte bara en eliminering av papperskorgen utan också av återvinningen. Egentligen handlar det om att ta ett stort kliv tillbaka, få ett världsperspektiv på tillvaron och fråga sig själv vad som egentligen skulle vara ett hållbart sätt att handskas med jordens resurser. Noll överflöd.

Ur ett hushållsperspektiv så kommer ingenting in som inte fyller en vettig funktion, ingenting går raka vägen till en återvinning där det om man har tur blir nya saker 1-7 gånger innan det som allting annat vi ratar till slut hamnar på en soptipp eller förbränns och därmed släpper ut alla ämnen det innehåller igen.

Japp, det låter extremt, det tyckte jag också för några månader sedan. Det är knappast realistiskt med tanke på hur dagens samhälle är uppbyggt, men det är fullt möjligt för vem som helst att komma snuddande nära om man är villig att ändra sina vanor och öppna ögonen och huvudet för nya idéer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar