16 mars 2014

Veckans tomtesteg #1

Helt ärligt är det här snarare en och halv veckas skörd, men jag måste ju börja någonstans (: Älskar framsteg. Sjukt motiverande, alternativt så tycker jag om att känna mig duktig. Antagligen båda. Det senare tolkar jag som ett tecken på att jag gör något jag verkligen vill göra.

 • Bytt till tygkassar för mathemsläpning.
 • Återvinner numera allt som kan återvinnas.
 • Testat solrosolja som sminkborttagning, ansiktsrengöring, ansiktskräm, handkräm, serum, ögonkräm, nagelolja, lotion... Mängden produkter den har ersatt är helt störd och kräver ett eget inlägg. Resultaten likaså. Lyckan och lättnaden är total hos både mig och plånkan. Dessutom innehåller den inte någonting alls förutom just vad som står på flaskan med de stora fina bokstäverna - solrosolja. Sparpotentialen är också rätt så underbar. Ren slump att det blev solros, det var det som fanns i skafferiet. Ska nog testa kokosolja också (:
 • Två handdukar och lite symaskinstramp senare behöver jag aldrig mer köpa bomullspads, duschsvampar, badborstar eller några andra skrubbprodukter. Tvättlappar ftw. Det blev dessutom två trasor att städa och/eller putsa skor med. Alldeles gratis. Kanske kan jag behöva en bomullstuss någon gång men då har jag en hel påse pads kvar som kommer räcka minst 2-3 år till.
 • Har insett att tillgång till kompost skulle minska min sopmängd med mer än 90%. Gröna påsen + Stockholm, kom igen nu! Linköping har haft det i flera år, varför är hufvudstaden så seg?
 • Köpstopp för Wettextrasor och köksvampar. När de jag har sjunger på sista versen blir det tvätt- och komposterbara lintrasor för hela slanten! Fortfarande fullt kapabel att kära ned mig i fysiska ting, som de här fina. Om det är något jag lärt mig av vad min gammelfarmor lämnade efter sig så är det att kvalitet lönar sig (hennes handbroderade och förmodligen handvävda kökshanddukar är helt fantastiska).
 • Bytt till ekologisk mjölk. 1,25 kr extra i veckan har jag råd med. Dessutom har den ingen plastskruvkork till skillnad från typ alla Arlas övriga större tetrapak.
 • Bytt till ekologiskt strösocker. 10 kr extra var tredje till fjärde månad har jag också råd med.
 • Köpstopp för plastförpackat konserveringsmedelsfyllt bröd som ändå bara blir mögligt innan veckan är slut.
 • Köpstopp för PET-flaskor, och därmed även läsk. Vatten är underskattat och Saltå Kvarns fruktjuice på glasflaska var riktigt god. Dessutom kan flaskan återanvändas i princip det oändliga.
 • Kom på mig själv med att släcka hallampan sekunder efter jag tänt den när jag klev innanför dörren en eftermiddag. Om jag inte behöver extra ljus, varför liksom. Win! (:
 • Sist men inte minst har jag köpt mina sista icke-ekologiska bananer. Det tar mindre än tio sekunder att ta reda på varför, men jag är inte riktigt redo att veta hela giftsanningen än så jag nöjer mig med att läsa lite lite lite och byta till ekologiska. Nackdelen med ekologiska bananer är att de ofta säljs i plastpåse, men det får väl vara så då. Pest eller kolera. 

3 kommentarer:

 1. Heja, heja! Härligt med miljötänket :D Och roligt att du uppdaterar oftare. Jag hoppas allt är bra med dig. Saknar dig så att det värker, speciellt vid jul med julkortet. Har du fortfarande kvar samma nummer? Eller hur når jag dig på bästa sätt?

  Som sagt, hoppas allt är fint <3

  Många kramar
  Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej finaste! Det blir lite mycket nu, ge mig rätt bok och, ja du vet ;) Detsamma, vi måste faktiskt göra något åt det hela! Visst har jag det, men mejl är nog säkrast (som du kanske märkt lade jag Facebook på hyllan för ett tag sen). Kram <3

   Radera
  2. Haha, jo, jag vet och igenkänningsfaktorn är hög :D Bra att vi är överens om det^^ öhm...och vilken adress var det nu igen? XD

   (och tydligen har jag massor med konton :P)

   Radera