21 mars 2014

Tant Doris testar husmorsknep - Gjutjärnet


Jag blev med sprillans ny gjutjärnsgryta och stekpanna från Skeppshult (deras fabriksbutik rekommenderas varmt om man bor i de trakterna) för snart fem år sedan när jag flyttade hemifrån och har slarvat lite med diskningen, men framför allt har jag använt en teflonpanna istället för att ta fram gjutjärnspannan, så de här stackarna har liksom torkat ut. Stekpannan hade lite fastbrända rester i botten och grytan hade helt sonika rostat en del.

ca 2 dl matolja (till båda)
Trasa eller hushållspapper

Täck botten av pannan med ca 1-2 cm olja och låt stå på låg värme i ca 20 minuter. Häll ut oljan och torka ur pannan med trasan - det mesta av rost och rester borde lossna om man gnuggar lite. Om inte allt följer med, smörj in med ett tunt lager olja till (passa på att olja in hela pannan, även utsidan) och låt stå några timmar/över natten (inte på varm spis denna gång) innan resten torkas ur.

Räkna inte med att rosten som lossnar från pannan går att tvätta bort helt från trasan, jag tog en kökshandduk som är helt värdelös att torka disk med och som degraderats till städtrasa. Stekpannan blev som ny efter två omgångar, medan grytan som var ganska rostig behövde tre. 

Lite allmänt letande och eget testande, men mest härifrån

Nu när teflonet är borta för alltid kommer jag använda gjutjärnet oftare vilket betyder att jag kanske behöver olja in dem igen om fem år (men förmodligen inte så länge jag diskar lite noggrannare i fortsättningen).

Det verkar som att en del tror att det är svårt att sköta om gjutjärn, och det hjälper ju inte när butiker som säljer sådana finurliga järnberikande evighetsuppfinningar påstår att man visst kan använda diskmedel. En gång för alla: Använd aldrig diskmedel i gjutjärnspannor! Det fett som är i pannan ska vara kvar, annars kommer maten bränna fast nästa gång den används, och pannan rostar om den inte är täckt med tillräckligt med fett. Av precis samma anledning ska mat aldrig förvaras några längre stunder i den, och den ska aldrig aldrig fyllas med vatten i väntan på att diskas.
 
Om man promt vill "börja om från början" kan man bränna ur pannan med grovsalt, men då måste den brännas in med ny olja efteråt. Annars är det bara att laga mat som vanligt, helst med smör. Diska direkt efter användning med diskborste och varmt vatten, ställ tillbaka på varm platta tills den är torr - svårare än så är det inte :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar