09 februari 2016

Pennor


Mitt pennkrig har pågått sedan vecka 12 2014 då jag hittade hela 150 pennor i gömmorna (!), tillräckligt för att fylla en hel blomkruka. Needless to say så införde jag helstopp på engångspennor för ganska länge sedan, och har levt på de jag har sedan dess. Eftersom jag tycker om att skriva för hand, rita, tillverka kort och annat så är ett visst penninnehav motiverat, men i framtiden kommer de bestå av mina två reservoarpennor (en hemma och en på jobbet) och vegetabiliskt bläck i olika färger.

Några har tagit slut, en hel del har skänkts till bekanta, kompletta set med fodral i nyskick har lämnats till Myrorna. Trots det har jag fortfarande 42 pennor kvar, bland annat hela samlingen tjocka färgpennor som hängt med sedan jag var så liten att jag inte klarade av att rita med tunna pennor utan att de gick av. Vad kan de vara, tjugotvå år gamla? De fungerar fortfarande utmärkt, liksom de tunna färgpennorna jag fick när jag började klara av dem.

Min nuvarande och tålamodsprövande långsamt minskande samling består av nedanstående, med en uppskattning av livslängd inom parentes. Jag är så otroligt trött på alla förbrukningsvaror jag har samlat på mig genom åren bara för att jag tyckte om dem när jag var yngre, det är precis samma sak med papper, block och anteckningsböcker!

Engångspennor
12  tjocka färgpennor (22 år)
15  tunna färgpennor (20 år)
4  skisspennor (blyerts) med olika hårdhet (10 år)
3  permanenta tuschpennor (10 år)
2  gelpennor guld (5 resp. 10 år)
1  överstrykningspenna (5 år)
Påfyllningsbara
1  bläckpenna med namn (ärvd, ny för mig i 2 år)
2  reservoarpennor (10 resp. 1,5 år)
2  stiftpennor (6 år)
Jag börjar se ljuset i tunneln, och så länge jag fortsätter tillverka kort måste jag nog erkänna att det är motiverat att äga så många färgpennor. Men målet är i sikte, åtminstone när det gäller skrivande! Reservoarpennor är det uppenbart bästa valet både vad gäller skrivkvalitet, hållbarhet och skräpgenerering vid påfyllning (en enda glasflaska bläck räcker jättelänge). Tyvärr behandlas de snarare som samlarobjekt än de optimala verktyg de är, och få är villiga att lägga några hundralappar på en penna idag (även om de håller i flera generationer med rätt skötsel), men det har jag nog redan skrivit tillräckligt om (Doris testar husmorsknep: Reservoarpennan, Underbara prylar: Reservoarpennan) :)

Slaget mot engångspennorna fortsätter! Vad slåss ni mot i rensandet, finns det något som envist hänger sig kvar?

4 kommentarer:

  1. Allt hänger kvar, känns det som! Just nu alltså. Men det brukar innebära att det snart blir ett stort framsteg.

    Vad gäller pennor, block, papper och allt rit&skrivmaterial tror jag dock att jag är i hamn efter att jag började engagera mig som frivillig på ett transitboende. Behovet för barnen där att få rita sina upplevelser, men också helt vanliga icketraumarelaterade saker som regnbågar och blommor, är enormt och de lite äldre barnen och de vuxna behöver skrivmaterial för att kunna plugga svenska. Varje pennstump jag hittat har kommit i goda händer där. Det var såpass väl rensat här hemma att jag när jag skulle skriva salstenta insåg att jag hade 0 blyertspennor kvar! Tack och lov kunde jag få en av min mamma.

    Hälsar
    Den där anonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, känner igen den känslan - numera blir det snarare stora ryck än kontinuerlig smårensning!

      Vad fint att du hittat ett så bra ändamål att skänka din tid och dina saker till!

      Radera
  2. Alltså det här med 22 år gamla färgpennor... Nu ska jag vara lite pinsam och berätta att jag trodde att du menade tuschpennor. Jag har alltså i snart en veckas tid funderat hur i helvete de kan hålla så länge. "Är det NASA som har uppfunnit dem?" har jag tänkt VARJE dag. När jag nu inser att det är träfärgpennor du menar framstår allt i en annan dager.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack för dagens gapskratt, det var välbehövligt! ;) Fast å andra sidan är det världens affärsidé... undrar vad som är den längsta hållbarheten på en tuschpenna? Jag använde säkert flera såna där jättepack med billiga tuschpennor varje år när jag var yngre, och då var jag ändå duktig och satte på korken!

      Radera