31 januari 2016

Månadens utgifter: Januari och stor badassitypotential!


Vips kom hyreshöjningen och svalde större delen av löneförhöjningen... *grumble*. Men skam den som ger sig! Min första reaktion var kan man verkligen begära hyreshöjning retroaktivt? Fulspel! Men Hyresgästföreningen tycker uppenbarligen att det är okej, och egentligen ska jag inte gnälla med tanke på min trots allt låga hyra så nära Stockholms innerstad. Egentligen är höjningen 172 kronor, men eftersom de tydligen höjt sedan juni förra året så blir det desto mer nu i några månader.

Jag känner mig faktiskt ganska överförsäkrad. Behöver jag verkligen A-kassa om jag skulle bli av med jobbet? Njä... om jag gick arbetslös i över ett år utan någon som helst möjlighet till inkomst, men sannolikheten för det är nog minimal om man faktiskt skulle räkna på det. Olycksfall däremot, den vill jag inte vara utan, men ju större pengahögen blir desto mindre beroende av dyra försäkringar kommer jag bli, även om det värsta skulle hända (dvs. jag blir av med arbetsförmågan för resten av livet). Det känns bra att det tar emot att punga ut så mycket för saker som förmodligen aldrig kommer hända - det ökar motivationen att spara i än snabbare takt så jag kan göra mig av med dem :)

Det är fascinerande hur annorlunda ens världssyn blir när man har börjat resan mot ekonomiskt oberoende. Ingenting är omöjligt på något sätt, och jag kan till och med se en dag i en inte så avlägsen framtid där jag själv kan täcka det högsta möjliga ersättningsbeloppet från en hyfsad olycksfallsförsäkring. Det är plötsligt inte bara fullt realistiskt att någon gång bli oberoende av regelbundet lönearbete, utan man kan ta ut svängarna mycket mer än så. Att använda apostlahästarna istället för tunnelbanan blir en utmaning och ett äventyr, och förmåner på jobbet blir till möjligheter att spara ännu mer, vilket i sin tur öppnar upp för att till slut kunna göra precis vad helst man vill under resten av livet..! Frivid42 slutade visst jobba i fredags, och det ska bli spännande att se vad som kommer hända nu!


På tal om jobbförmåner så finns det en uppsjö sådana i och med ny arbetsplats (igen), och den här gången kommer jag vara där läänge (minst ett år, förmodligen mer). Dags att slå ned några rötter i jorden och tänka långsiktigt när det gäller rutiner och vanor! Gratis frukostbuffé varje dag, rester från gårdagens lunch då och då, kopiösa mängder frukt som fylls på varje dag, dusch och omklädningsrum, tio trappor upp till kontoret, och 8.4 km enkel väg (mest längs vatten och utan biltrafik). Eget klädskåp och bokhylla, relativt säker cykelparkering...Tänker ni vad jag tänker? Time for some total badassity! :)

Frukost på jobbet är en no brainer med i genomsnitt 5 kronor sparade per vardag. I vanliga fall blir det havregrynsgröt eller två ägg (ca 4-6 kr). Kaffe fortsätter jag dricka hemma till en god bok medan jag vaknar på morgonen. För varje lunch sparar jag snarare 10 kronor, och någon frukt kommer jag inte behöva köpa på väldigt länge. Faktum är att jag köpte två äggkartonger förra gången, vilket innebär att jag inte behöver handla mer än kanske en gång i månaden med lite planering! Att sluta dricka mjölk och leva på mackor kan vara en av de bästa förenklingarna jag genomfört (:

Den största vinsten är naturligtvis transporten - för varje dag jag cyklar sparar jag 22-50 kr beroende på vilken typ av biljett jag annars hade använt. Vissa dagar behöver jag åka kors och tvärs över stan så då blir det reskassa (25 kr/resa), men jag tänker ändå att jag kan cykla tillräckligt för att spara en större summa, även om jag är lat de dagar det regnar. Målet om 60% sparandegrad och en positiv nettoförmögenhet hägrar. Lägg till det hälsofördelarna med 16,8 km cykling och 23 trappor varje vardag!

Februari kanske inte blir någon supersparmånad trots allt, för jag behöver investera i ordentliga cykellås, och snart är det dags att dra igång odlingssäsongen på balkongen. Men båda de sakerna kommer leda till större besparingar i det långa loppet (transport respektive grönsaker/kryddor/örter), så låt oss kalla det supersparförberedelsemånad ;)

3 kommentarer:

 1. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men det där budgetdokumentet är sjukt underhållande läsning! :D Fick mig ett gott skratt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, var det något speciellt du fastnade på? Annars är ju diskborsthuvuden och toapapper tillräckligt underhållande för vem som helst ;)

   Radera
  2. Haha! Det var nog mest dina roliga kommentarer som lyfte allt. "Megastorhandling", "Wiiee!" och så vidare.

   Radera