11 oktober 2015

Matförvaring: bivaxduk


Jag köpte min första Bee's Wrap i augusti förra året, den största modellen. Den är enorm och fungerar jättebra att slå in hela limpor eller vad man nu kan tänkas ha för brödformat hemma. Brödet håller sig saftigt länge, och blir inte sådär svampigt som det kan bli i plastpåse. Jag har inte märkt att den delat med sig av doft eller smak till brödet, och den största källan till plastpåsar av diverse slag försvann från hemmet. En superprodukt helt enkelt, som fortfarande fungerar utmärkt trots att den inte är lika kladdig längre.

För några månader sedan mätte jag noggrannt alla skålar, ugnsformar och annat som jag saknar lock till, och beställde hem den perfekta storleken Bee's Wrap, smörgåsmodellen med snöre och knapp på, som jag tänkte även kunde fungera som just smörgåsomslag vid behov. Redan när jag packade upp den märkte jag skillnaden i doft. Den här luktar mer tall eller gran än bivax, vilket är mer genomträngande redan på doftstadiet. Men men, trä luktar gott, så jag har använt den några gånger som lock på salladsskålen. Sallad tar definitivt smak av den. En snabb googling visade att tillverkaren förmodligen har ändrat innehållet i vax- och oljegojset för att den ska hålla ihop längre och för att de nya oljorna har bättre antibakteriella egenskaper. Hmm. Till dess försvar så har jag inte testat att slå in bröd i den.


Rent allmänt verkar det som att många har problem med just doften. I början var många lyriska, även jag, över återkomsten av en så pass värdig ersättare till plastfolie och åtminstone några plastpåsar, men nu när de blivit så populära har det även höjts mer kritiska röster. Inte mig emot, ibland är det så lätt att nöja sig med plastfriheten att man glömmer bort att kräva produktförbättringar. Nu finns det ju flera sorter på marknaden förutom Bee's Wrap, och förhoppningsvis innebär det lite välbehövlig tävlan om att utveckla den bästa produkten.

Principen som sådan är ju genialisk - i likhet med reservoarpennan och trädiskborsten med utbytbart borsthuvud liksom höjden av uppfinningsrikedom, form, funktion och miljövänlighet, som vi sedan "vidareutvecklat" och "moderniserat" till fula engångsprodukter som inte fungerar lika bra. 

Diskussionen om reservoarpennans förpassning till status- och samlarobjekt och hur engångspennans dåliga kvalitet har påverkat vår handstil och vår förmåga att uttrycka oss i skrift är för övrigt väldigt intressant om du som jag älskar pennor, papper och att skriva. Det är lättare att köpa en ny penna än att ta hand om en reservoarpenna, på samma sätt som det är (marginellt) lättare att byta hela diskborsten än att byta borsthuvud, eller ta en ny bit folie istället för att tvätta bivaxduken. Det som saknas i den ekvationen är ofta konsekvenstänkandet, och personligen har jag kommit fram till att allting blir mycket trevligare när man har en eller ett par av någonting som man tycker om så mycket att man vill ta hand om dem. Själva skötseln blir till mysfaktor, och så får man tillfälle att lära sig nya saker hela tiden. Jag ser det inte som slöseri med tid utan snarare nya intressen, för det är precis så det känns :)

Har du testat Bee's Wrap, Abeego Food Wrap, eller någon annan bivaxduk? Vad tycker du om dem? Luktar Abeego lika starkt som de nya Bee's Wrap?

4 kommentarer:

 1. Himla fint inlägg! Var köper du trädiskborstar med utbytbara huvuden? Som det är nu använder jag skonas plastdiskborste med utbytbart huvud men jag vill gärna använda trä i framtiden. Är dock nöjd över att min diskborste hållit så himla länge (min far var skeptisk och trodde att den skulle vara för ranglig, men tji fick han!). Kör den i diskmaskinen ganska ofta så den håller lääänge innan jag behöver byta borsthuvud. Det gamla borsthuvudet använder jag tex till att skura kakelfogar innan den förpassas till borstarnas himmelrike. Ja jag vet inte varför jag återger all den här jätteintressanta (ehum) informationen till dig, haha. Håll tillgodo! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag håller till godo - var får man annars diskutera diskborstar och allt man lär sig om glasburkar, sopor och sånt? ;) Fint att den håller så länge! Jag skrubbar allt från badrumskakel till balkong med alla gamla plastborstar som vägrar ge upp :)

   Först köpte jag en diskborste från Redecker på jordklok.se, men handtaget sprack tyvärr innan borsthuvudet var slut. Nu har jag en från Iris hantverk som jag köpte på Åhléns. Den funkar bättre då metallhöljet passar över änden på handtaget och håller ihop det (där den andra sprack). Jag använder även en grövre rund borste med trähandtag, också från Iris hantverk, den är perfekt till gjutjärnspannor och andra skrubbjobb.

   http://www.irishantverk.se/en/articles/2.41.30/iris-hantverk-dish-brush-everyday
   http://www.irishantverk.se/en/articles/2.41.59/iris-hantverk-pan-brush

   Irisborstarna finns bla på Åhléns, DesignTorget och irishantverk.se. Jag har sett andra (anonyma) träborstar på Bauhaus och liknande men har inte testat. Det viktigaste är att metallhöljet som fäster borsten i handtaget faktiskt sitter *runt* änden på handtaget, annars kommer träet att spricka av allt vatten :)

   Radera
  2. Tack snälla för ditt snabba och utförliga svar! :) Så himla fina borstar från Iris hantverk! Har hört talas om dem förut, har för mig att de gör sopborstar bland annat. Jätteschysst att du delar med dig av dina erfarenheter av vad som funkar och inte. Ska komma ihåg detta när jag övergår till träborstar. Är himla förtjust i din blogg för övrigt, hittade hit från Minimalisterna.

   Radera
  3. Tack själv, jag blir lika glad varje gång någon blir hjälpt av det jag skriver! :)

   Radera