25 juni 2015

Utvecklar mina thrifty skills

Ärvd trasmatta, kista, fåtölj, gardin, bricka, glasunderlägg, lampa, skrivbord och stol (byggd av gammelfarfar). Gardinstången är sprillans ny, men bokhyllan har jag haft sedan jag var liten (begagnad kontorsmöbelbutik på 90-talet). IKEA-fåtöljen är ca två år gammal... inte min finaste stund, men gillar gunget. Palmen har hängt med i minst 10 år och fortsätter växa! :)

I ärlighetens namn har jag samlat på möbler och husgeråd sedan vi sålde morfars hus våren 2009, ett hus som gått i arv genom fyra generationer och även innehöll en del saker från en generation tidigare än det. Förutsättningen för detta har varit hjälpsamma familjemedlemmar som själva sparar på det mesta och därmed har haft utrymme att förvara även mina grejer. Själviskt eller smart får ni avgöra själva... som princip kan jag inte rekommendera det, och tacksamheten vet inga gränser.

Resultatet är att jag nu har ett jättefint skrivbord som av allt att döma härstammar från gammelfarmors föräldrar, en fåtölj från morfars föräldrar, mormors brudkista, sybord, läslampa och matta, samt ett skåp från mormors föräldrar. Lite hur man fyller ett hem för noll kronor. Flyttfirma kostar naturligtvis en del (ville inte utsätta mina vänner för tre spiraltrappor utan hiss... allt för mycket), men annars så! På min nya vind hittade jag även fyra pinnstolar som bara behöver limmas, slipas och målas.

Gammelfarmors finservis får ett helt nytt liv i egenskap av min enda uppsättning porslin, och de vävda gardinerna plastmorfar införskaffade på ålderns höst pryder nu två av mina fönster. Släktträdet målat av gammelfarfars bror hänger på väggen, och glasen och tekannan jag själv köpte i present till mamma när jag var yngre bor nu i mitt köksskåp (mamma gav pengar till en väninna som följde med mig på stan så jag kunde välja ut en present :)). Jag lider absolut ingen brist på saker (okej, stekspade... kanske) och en del kommer säkert rensas ut efter hand, men just nu förundras jag mest över att jag tredubblat boendeytan men bara saknar ett köksbord, två extra stolar och ett balkongbord innan jag kan ha 8 personer på middag. Jag har uppenbarligen även rensat ut fler böcker än jag trodde i flyttpackningen :)

Ärvd tavla, trasmatta, keramikugglor, servettställ, skål (täljd av gammelfarfar) och skåp. Fina hål i väggen från föregående hyresgäst ;) (om jag har världens jäkla tur så täcks de av tavlan när den kommer upp på väggen (om den nu ska hänga där)).

Det kommer ta ett tag innan jag vänjer mig vid denna massiva yta (eller hittar en mindre lägenhet - håll tummarna!), men jag har inga planer på att fylla på med mer möbler. Golvyta är väldigt trevligt, speciellt när golven är så här fina :))

Det är på ren svenska överjävligt att mormor, morfar, plastmorfar och farmor gått bort under loppet av sju år, men livet kan vi inte styra speciellt mycket över. Minnet av dem lever vidare i de ägodelar som de värderade högst, och det ligger en viss oförklarlig stabilitet och trygghet i det. Som den allra bästa sortens begagnatmarknad där varje sak inte bara har en historia, utan en historia som jag själv har en koppling till och minnen av.

Jag sade ju att jag innerst inne är en liten gullig tant :)

2 kommentarer: