06 mars 2015

Ett fönsterkuvert kommer lastat...


 ...med några helt värdelösa delar, och några som åtminstone kan återanvändas och sedan återvinnas eller komposteras. Detta handlar alltså inte om pensionen utan själva kuvertet ;)

Informationen man får på de flesta återvinningssidor är att fönsterkuvert inte kan återvinnas utan måste läggas i soppåsen. Men om vi börjar rota lite efter svaret på varför kanske vi kan förbättra denna situation något.

1. Ett typiskt fönsterkuvert består av papper, lim och plast.
2. Limmet geggar ihop maskinen som tuggar sönder returpapper, därför kan man inte återvinna kuvert som papper rakt av.
3. Plastfönstret är också limmat, och eh, är plastigt.

Men till största delen består det ju fortfarande av papper, så i vanliga fall klipper jag bort fönstret och klisterdelarna (lock + sidor). De senare hamnar tyvärr i soppåsen, medan resten i det här fallet blev 9 kom-ihåg-lappar som så småningom kommer återvinnas. Om du vill kan du ju mixa alltihop med lite vatten och göra eget papper, det fungerar också fint :)

Om du också har tröttnat på fönsterkuvert så går det att säga ifrån om (vissa) utskick från bland annat Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Skatteverket och CSN. Om du vill slippa logga in på alla dessa olika ställen så kanske Kivra är något för dig? 

Vad gör ni med fönsterkuverten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar