25 februari 2015

Vad kostar ekomaten?

Den jämförelsevis höga kostnaden verkar vara det som hindrar många från att handla ekologiskt i mataffären. Jag skulle gissa att nummer två är utbudet, på en delad andraplats med en ovilja att testa "nya" livsmedel, märken eller maträtter. Let's face it: oavsett vad du äter idag (konventionellt producerat) så blir det dyrare om du byter ut alla ingredienser till ekologiska rakt av. De där faktorerna hänger naturligtvis ihop, och egentligen är det hela mycket logiskt på alla möjliga plan, allt från mindre skördar och längre odlings-/uppfödningstider med högre krav, till att KRAV-certifiering inte är gratis och vi som handlar eko är i minoritet.

När det vankades 10% + 25 kr rabatt på allt blev det till att släpa mig hem från affären ;)
Billigare än beräknat blev det också: 739,23 gick hela kalaset på, innan alla rabatter drogs.

Så vad kostar det då? Jag tänkte försöka ge mig på att undersöka priser på just ekomat hos ICA, Coop och mathem.se, och kanske äntligen själv bli klok på vilket medlemskort jag egentligen bör satsa på. Kanske blir det ett och annat recept också.

Jag är rätt så nöjd med ICA Nära och ICA Supermarket som är mina närmaste mataffärer, även om utbudet av Saltås produkter är sådär... saknar speciellt deras gröna linser och diverse bönor. Men det kan naturligtvis avhjälpas med en långvandring till deras egen butik när andan faller på ;) Mina val kompliceras ytterligare av att jag försöker minska ned på plasten, vilket innebär att ICAs ekologiska linser i plastpåse står sig slätt mot Saltås i kartong, även om den senare har plastfönster (..?) och ICAs är billigare.

Min nuvarande prioriteringsordning är ungefär som följer:
 1. Inga halvfabrikat
 2. KRAV-märkt
 3. Ekologisk men ej KRAV-märkt
 4. Lösvikt
 5. Papper/kartong
 6. Ingen plast

Det skulle vara jättespännande att få veta vad ni andra har för erfarenheter av priser på ekomat! Jag läste någonstans att ICA har den dyraste, stämmer det? Jag har funderat på att byta kort till Coop, men har inte identifierat några jätteskillnader än, även om deras fruktutbud verkar vara något bättre (däremot verkar den vara packad i kartong + plastpåse (!)). Hemköp verkar vara dyrare på det allra mesta.2 kommentarer:

 1. Så inspirerande att läsa om din resa! Jag handlar i princip all (eko)mat på Willys. Om jag någon gång skulle vilja ha något speciellt och lyxa till det lite, finns det ett stort utbud av kung markatta och urtekram på Coop. Hur tänker du för att minska avfallet? Alla matförpackningar blir ju en del...Vill gärna ha tips för zero waste :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna inspirera! Jag har varit runt i alla mataffärer jag har kunnat hitta inom gångavstånd, men tyvärr ingen Willys än så länge - det borde jag titta närmare på :)

   Matförpackningarna är definitivt det största problemet, och fönsterkuverten. I övrigt har jag bytt ut eller helt slutat med alla möjliga produkter under det senaste året. Den största skillnaden skräpmässigt är nog badrumsskåpet med alla plastförpackningar som brukade bo där, och att successivt byta ut alla andra engångsprodukter mot mer hållbara och/eller komposterbara alternativ.

   Egentligen har jag implementerat det mesta som Bea skriver om på Zero Waste Home, även om det tagit ett tag för mig att komma till samma slutsatser själv. Det kanske är dags för en sammanfattning snart :)

   I mars blir det detaljerad sopkoll för att ta tag i det som fortfarande kommer in, så får vi se vad jag kan göra åt det! :)

   Radera