05 juni 2014

Jassåru

I samma veva som jag har börjat studera den däringa tandkrämen lite närmare *uäh* så fick jag i och med Blodomloppets picnic tag i en flaska Ramlösa.


Innehåller mer än 1,5 mg fluorid per liter. Bör ej intas regelbundet av barn under sju år.

"Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten bedöms vattnet som otjänligt vid fluoridhalt 1,5 mg/l." [källa]

Bör således inte intagas av någon alls, även om man räknar med myndigheternas slappa krav. Det är lite som att tandkräm i princip är gift, men hur många föräldrar vet att det finns mängdrekommendationer beroende på hur gammalt barnet är (från ärtstorlek till 2 cm)? FYI så innehåller en tandkrämstub en dödlig dos natriumfluorid.

Jag håller inte med de som hävdar att det inte finns vetenskapliga belägg för att det förebygger karies (Google Scholar och rapportläsningsskills are your friends), men samtidigt är det gift för både oss och naturen och vem vet vilka sidoeffekter det har? Det kanske är hälsosammare att ha hål i tänderna än att få i sig de mängder tandkräm man inte kan undvika - är det någon som har brytt sig om att undersöka det potentiella sambandet? Jag prokrastinerar att ta reda på hur hög fluoridhalten är i Stockholms vatten, om man inte bör dricka kranvatten eller flaskvatten, var ska man då få vatten ifrån? Och vi slår oss själva för bröstet och säger att vi har fantastiskt vatten. Ts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar