19 maj 2014

Framsteg i det stora experimentet!

Knåpade ihop en liten sammanfattning under vecka 12 sedan jag startade mitt "nya" livsprojekt, men den har liksom bara legat och skräpat i utkasten fram till nu.

Det har hänt så mycket så jag vet inte var jag ska börja och i vissa fall jämför jag med förra året eftersom det här året var på mindre budget redan från början. I sådana här fall tycker jag om matte (:

Short version: mår galet mycket bättre!

Plastpåsar och sopor

Erkänner att jag glömt att inte ta påse fem (5) gånger sedan jag började. Men! Brukade använda en soppåse i veckan och ta påsar i samtliga affärer. Soporna har minskat så använder nu en påse på två veckor (enda anledningen är lukten för den är sällan full), handlar mat i tygpåsar och återanvända fruktpåsar (det senare ska lösas på något sätt men genererar iaf inga nya). Tilläggas bör att om jag hade tillgång till kompost skulle min sopmängd minska med minst 95%. Resten av soporna är torra och skulle således knappt generera en enda soppåse, och den skulle kunna vara i form av ett litet minipaket vikt av tidningspapper eller liknande ett fåtal gånger om året.

Vecka 1: 1+shopping påsar/vecka
Vecka 12: 0.5 påsar/vecka
Ungefärligt sparande: 2 matkassar/vecka = 4 kr/vecka = 208 kr/år

Mat

Lagar matlåda, tar med kaffe, lagar mat på det som är billigt för tillfället, äter mindre kött, ost och mejeriprodukter och därmed mera grönt. Lär mig samtidigt laga mer mat vilket är jättekul!

Vecka -12: 2000 kr/månad
Vecka 1:
1500 kr/månad
Vecka 12: <= 1000 kr/månad
Ungefärligt sparande: 1000 kr/månad = 12000 kr/år

Shopping- och matrelaterad tid

I princip ingen tid spenderas i restaurang- eller kaffeköer, handlar mat en gång i veckan vilket halverar tiden i mataffären, fönstershoppar inte alls, många timmar det - härligt! Det märks på både schemat, lugnet och resultaten. Typ inget köande alls ju och inget väntande på mat, ever!

Vecka -12: ca 10 h/vecka
Vecka 1: ca 5 h/vecka
Vecka 12: ca 1 h/vecka
Ungefärligt sparande: ca 9 h/vecka = 468 h/år = 19,5 dygn/år (!)

Badrumsskåpet

Tand-, hud-, hårvård och sånt. Krävdes inte mycket ingrediensstuderande innan jag inte saknade de "fina", "lyxiga" och dyra kemikalierna och mer än gärna övergick till renare och mer naturliga, multifunktionella alternativ. Definitivt ett pågående projekt och lite svårt att räkna på vid det här laget, men återkommer nog om ett år eller så när jag kan se vad jag faktiskt använt och vad som fungerar, för den här kategorin kommer motsvara snöskred i rasande minskning när jag är klar. Skulle vara spännande att göra jämförelsen i antal ingredienser också men det får läggas på hyllan för tillfället.

Vecka 1: ~31 produkter/verktyg/maskiner/pruttlar
Vecka 12: ~13 produkter/verktyg/maskiner/pruttlar
Ungefärligt sparande: garanterat >= 2000 kr/år

Som referensvärde för framtida användning kan sägas att jag handlat för drygt 3000 kr på Kicks de senaste 13 månaderna (förbrukningsvaror jag "inte kunde leva utan" och nagellack är en dyr hobby). Det enda jag köpt under de senaste 5 månaderna är en nagelfil.

Månadskostnad inklusive allt

Från fullt CSN till jätteförbättringar på budget, det har verkligen stimulerat kreativiteten och inte hämmat något alls förutom negativa beteendemönster. Måste säga att jag lever bättre nu än jag gjorde innan på alla sätt och vis. Helt sjukt men sant (:

Vecka 1: ca 8000 kr/mån
Vecka 2: ca 5000 kr/mån
Ungefärlig minskning: 3000 kr/mån = 36000 kr/år (!)


Kommande utmaningar:

Eliminera frukt- och gröntplastpåsarna, minska återvinningen genom att köpa färre saker som måste återvinnas eller slängas, samt rensa ut fler saker jag inte använder, sparar på av fel anledning, etc.

Långsiktiga mål:

Sopfri, plastfri, större sparande och mer tid till det jag vill göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar